keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Perinteistä poikkeava torttu

Viikot vain vierivät, mutta nyt on suunnitelmia tehty ja ainakin muutama postaus tiedossa. :)
Nyt on vuorossa leipomuksia, sunnuntain kansallisrunoilija J.L. Runebergin päivää varten. Kaupoissahan torttuja on ollut jo monta viikkoa myynnissä, mutta itse tein (elämäni) ensimmäiset Runebergin tortut tänään.
Koska perinteinen Runebergin torttu ei ole oikein makuuni, päätin kokeilla vähän erilaista reseptiä. Taikina on aika perus, mutta yllätys tulee täytteessä. :)
Ohjeesta tulee 4 kpl (3 korkeaa) 0,22l Teema-mukeihin. Jos siis syöjiä on enemmän, tuplaa tai triplaa annos ;)

Tarvitset:
              • 100 g voita
              • ½ dl sokeria
              • ½ dl fariinisokeria
              • 1 muna
              • 1½ dl vehnäjauhoja
              • ½ dl piparkakunmuruja
              • 1 tl leivinjauhetta
              • ½ dl maitoa
Sisukseen:
              • ½ liivatelehti
              • ¼ dl kuohukermaa
              • ½ tl vaniljasokeria
              • ½ tl sokeria
              • 15 ml mehua(/punssia)
              • 40 g maustamatonta tuorejuustoa
Päälle:
              • vadelmahilloa
              • ½ dl tomusokeria
              • max. ½ rkl vettä
Aloita laittamalla uuni 200 asteeseen. Laita huoneenlämpöinen voi, sokeri ja fariinisokeri koneessa tasaiseksi ja lisää muna joukkoon. Halutessasi lisää joukkoon vähän karvasmanteliöljyä.
Sitten joukkoon lisätään maito ja kuivat aineet - jauhot, piparimurut, leivinjauhe. Sekoita hyvin. Voitele kupit (tai jos omistat metalliset vuoat). Jaa taikina kuppeihin ja katso, ettei niihin jää hirveästi ilmakuplia. Paista n. 20-25 min. Irrota tortut kupeista ja anna jäähtyä hyvin. Voit jäähtymistä odotellessa kaivertaa jokaiseen n. peukaloa isommat kolot. Jos löytyy omenapora, se on kätevä tähän hommaan, mutta veitselläkin lähtee siististi. :)
Valmista täyte laittamalla liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja lisää siihen sokerit. Itse sulatin liivatteen mehuun; 10 ml kiehuvaa vettä ja 5 ml mehutiivistettä. Sekoita hiukan jäähtynyt neste tuorejuustoon ja sitten lisää joukkoon kermavaahto. Laita täyte pussiin ja pursota torttujen reikiin. Sekoita vedestä ja tomusokerista tahna. Laita reiän päälle hillonokare, ja hillon ympärille tahna.

Laita tortut jääkaappiin jähmettymään (muuten käy niin kuin minulla ja täytteet lähtevät valumaan). Ja sitten vain nauttimaan :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti