torstai 29. tammikuuta 2015

Kun oikein ärsyttää

Lähes kaikissa parisuhteissa on riitoja ja/tai erimielisyyksiä. Jos joku on tästä täysin eri mieltä, kerro, kuulen mielelläni lisää, kuinka ruusuinen elämä on toteutettavissa. :)
Meillä on S:n kanssa harvoin riitoja, onneksi. Mutta kun riita tulee, oksat pois! Me emme siis ole täydellinen esimerkki, kuinka riitelyn pitäisi tapahtua, kaikilta osin. Onkin siis hyvä kerrata, miten riidoista saadaan rakentavia, molemmat osapuolet saavat sanottua sanottavansa ja lopulta elämä hymyilee taas. 
Tämä kirjoitus sisältää 10 kohdan "ohjeet" parempaan ja kehittävämpään riitelyyn.

Kaikista pikkuasioista ei todellakaan kannata riitaa vääntää, parisuhteessa pitää muistaa kompromissit ja joustaminen. Asioista voi huomauttaa myös ystävällisesti! :)

Älä muuta itsesi sisintä toisen käskystä. Jos kumppanisi sitä sinulta kuitenkin vaatii, mieti oletko hänen arvoisensa.
  1. Missä ja milloin?
    Pistetäänkö riita pystyyn perheen luona vieraillessa vai klo 23 illalla? Tilannetajua pitäisi jokaiselta löytyä sen verran että tällaisilta vältyttäisiin. Käykää erimielisyydet siis läpi kahden kesken ja mielellään vielä valoisan aikaan, jotta unirauha on turvattu.
  2.  Toisen syyttely ja vanhojen kaivelu
    Ei auta, korkeintaan satuttaa enemmän. Keskustelu ei etene, jos aletaan kaivaa menneitä, ja muita piirteitä tai tekoja jotka ärsyttävät toisessa.

  3. Jatkuvalla puolustuskannalla
    Taistele tai pakene -reaktio, minä olen aina oikeassa -mielipide... Ei. Varsinkin jos vielä tiedät olevasi väärässä, ei. Anna toiselle mahdollisuus puhua, äläkä ole heti puuttumassa hänen sanoihin, puolustuksiin tai syytöksiin.

  4. Et ole ajatusten lukija
    Et voit tietää mitä hän tarkoittaa sanoessaan "se ärsyttää muo", selkeyttävät kysymykset ei pitäisi olla ongelma. Et myöskään voi tietää, onko jokin asia toisen mielestä ok, vältteleekö hän sinua tahallaan tai onko hänellä jotain sanottavaa.

  5. Avaa tunteesi
    Kerro riitelykumppanillesi, miltä hänen tekonsa (tai muu riitelyn aihe) sinusta tuntuu. Tämä on täydellinen vaihtoehto sarjalle: "Sä et välitä kun itsestäs!" Kerro, miksi teko tai tapahtuma saa sinut tuntemaan sellaisia tunteita.

  6.  Marttyyri
    Ok, välillä on ihan hyvä olla hiljaa ja kuunnella mitä toisella on sanottavana, mutta älä rupea marttyyriksi, riitaan tarvitaan aina kaksi. Se saa äkkiä toisen osapuolen kiehumaan vielä enemmän. Alistuvan esittämistä ei siis kannata kokeilla, ellet sitten oikeasti ole myöntämässä asiaa. Varsinkin jos aikoo nostaa asian myöhemmin pöydälle!

  7. Mykkäkoulu ja tavaroiden heittely
    Todella lapsellista puuhaa, eikä ratkaise mitään. Samaan kategoriaan menee myös ovien paiskominen, tiskikaapin auki jättäminen ja muu pieni ärsyttäminen. Tarvitseeko tästä enempää sanoa?
  8. "Istutaan pöydän ääreen"
    Tai mihin nyt alas istutaankaan. Tärkeintä että turhat lisätoiminnot suljetaan pois, esimerkiksi televisio, pois päältä! Keskittyminen pitää kohdistaa vain keskusteluun ja vastakkaiseen osapuoleen.

  9. Hengitä ja rauhoitu
    Jos keskustelu alkaa lähteä sivuraiteille tai tuntuu vain ettei asia etene, kannattaa ottaa vartin tauko. Käy haukkaamassa happea, se selkeyttää hiukan ajatuksia ja saa pahimman myrskyn laannutettua. Älä kuitenkaan vain lähde keskustelutilanteesta, vaan ilmoita tauon paikasta, näin toiselle ei tule tunnetta että haluaisit jättää tilanteen siihen.

  10. Viimeinen ja tärkein, sopiminen
    Uskalla pyytää anteeksi sanojasi ja tekojasi, jotka ennen riitaa ja keskustelun aikana saattoivat satuttaa toista. Sopikaa asia, tehkää kompromissi jos se on tarpeen. Oppikaa virheistänne. ♥

    Ulkokuoreen ihastutaan, sisimpään rakastutaan.

    Tällainen taas tällä kertaa. Otan enemmän kuin mielelläni palautetta, niin tänne kuin facebookin puolella ☺ Ps. kaikki kuvat WeHeartIt

2 kommenttia:

  1. Oon ihan sanaton luettuani tän. Paljon on meillä vielä opittavaa siis ;) Kiitos tästä postauksesta! <3 http://janika-rulla.blogspot.fi/

    VastaaPoista